Findmall.com
 
 






Minelab Explorer Forum


Welcome! Log In Register
Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 28, 2017 03:14PM
Hello everyone, I recently bought the Ultimate 13" coil for my Explorer SE Pro, and have been running it for the last couple weeks. Today, my lower shaft clamp failed, so I lifted it up to take a look (with the machine still on) and noticed a high pitched hum coming from the coil... I had never noticed it before, nor with my other coils, so I was wondering if anyone else has experienced this, and what the cause may be... my concerns are that it is indicating something has gone, or is about to go south with the coil...??

I walked back to my car and placed the stock coil (I had it already mounted on a spare upper and lower rod), and checked.... it wasn't humming.

I will test it out again... maybe it was a bad connection or something... and I also need to resolve the failed clamp (any suggestions would be welcomed on that as well).

On the coil... should I be worried, or is that normal?

Thanks all and HH.

Tim.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IDXMonster
Date: August 28, 2017 05:41PM
Tim,you can't have ANY coil close to your headphones with the machine on,you'll get exactly what you got. Perfectly normal...

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 28, 2017 05:43PM
Thanks Kevin, feel a little silly asking that question if that was the cause.... *face palm*. Tim.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IDXMonster
Date: August 28, 2017 06:59PM
I hope that's the issue,I've done it myself. The lower cam lock failed how? Like it's not tight enough so it doesn't "cam over" properly and grip the lower? It can be fixed with a thin piece of plastic or rubber or even paper but that might get wet...take a close look at how it works and you'll see how it can be shimmed. If it broke the pivots then you'll have to consider other things.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: Charles (Upstate NY)
Date: August 28, 2017 07:40PM
Tim that's normal, coils will hum some more than others ignore this. Those cams wear out, its a wear part, coils are heavy and we swing them back and forth. Just put some blue painters tape on your lower shaft to build it back up so the cam tightens again. I have had blue tape on mine for years, has held up through pouring sideways rain blowing 50 nor'easters and worse.

Trivia - my X1 probe hums so loud even I gave it the WTH look recently. lol



Edited 1 time(s). Last edit at 08/28/2017 07:41PM by Charles (Upstate NY).

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 28, 2017 09:16PM
Ok, so here is what I know about the cam lock issue. When I close the cam lock, the lower shaft was loose enough to slide in and out like a trombone with little force. I took the lower shaft off to inspect it... and a small piece of metal fell out... see pic. I then grabbed another upper shaft with the x-1 probe mounted to it so I could try to see where the metal piece belongs... when I pulled out the lower shaft the little metal piece fell out of that one too.. @#$$%@*!!!

Now... not that this makes any difference, but both these upper shafts had the white "U" shaped lower rods in them (see pic).

So now I have 2 upper rods that when the cam lock closes, they don't "clamp".

I will keep working at it, luckily I have two other shafts, but like to have several coils mounted when I hunt, just in case I need to hot swap.

Thanks Kevin and Charles for your suggestions, I will try them out.

Tim




Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IDXMonster
Date: August 28, 2017 09:25PM
Tim,I believe you are trying to use an ExplorerXS lower rod which is not proper...you need the black lower. Someone correct or confirm please....

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 28, 2017 09:58PM
Oh. :/ thought they were interchangable.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: Charles (Upstate NY)
Date: August 28, 2017 10:13PM
What IDXMonster said.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 28, 2017 10:16PM
Thanks

avatar
Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: sgoss66
Date: August 29, 2017 05:55AM
Hey, all --

Will an Explorer XS lower rod not work, and cause the upper rod cam to break? Is that what everyone is saying here? I am trying to understand, as thought they were all interchangeable?

Can someone tell me how it works? I know the black uppers work with the black carbon-fiber lowers, obviously. I THINK the cream-colored uppers work with black carbon-fiber lowers -- that's how the Explorer two was equipped from the factory, right? Or, is there a DIFFERENT cream-colored upper that was only used on the S and XS, DIFFERENT from the one on the Explorer 2, that worked specifically with the cream-colored lower rods like Tim has on his 13" coil?

In other words, what combinations will work, and what ones won't?

Thanks,

Steve



Minelab Explorer SE Pro, Fisher F19
Garrett ProPointer AT
Lesche 38D "King of Spades"

Norman, OK

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IDXMonster
Date: August 29, 2017 10:16AM
Steve...EX2 had cream upper black lower. S and XS had all cream color. Not positive on the SE... not of sure of all the combos but I think what you stated may be true about why the cams fail when using the ones not designed for the application.



Edited 1 time(s). Last edit at 08/29/2017 10:19AM by IDXMonster.

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: tiftaaft
Date: August 29, 2017 12:45PM
Well, my stupidity has been sufficiently pointed out.

If anyone is looking for me I will be the guy in the middle of a dry field holding an ultimate coil up to my earphones with a fully collapsed white rod into my SE Pro. Thanks find mall!. ;)

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IDXMonster
Date: August 29, 2017 05:39PM
Quote
tiftaaft
Well, my stupidity has been sufficiently pointed out.

If anyone is looking for me I will be the guy in the middle of a dry field holding an ultimate coil up to my earphones with a fully collapsed white rod into my SE Pro. Thanks find mall!. ;)

:lol: Is that all ya got? You ever read how I was using my IDX and turned it off to talk to a guy? Finished the talking and started walking...realized quite some time later that the machine was STILL OFF! Oh I have many others,but I'd like to save those for later...

Re: Question re: Ultimate 13 Hum
Posted by: IntoTheWild1995
Date: August 30, 2017 08:44AM
:lol: omg you two made me laugh for 10 minutes :lol:

Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login