Findmall.com
 
 






Minelab Explorer Forum


Welcome! Log In Register
Explorer SE with Excelerator Eq2 Pro 14" Coil
Posted by: mushaba
Date: April 01, 2019 07:55AM
Hello everybody!

Couple of days ago a friend gave me a Minelab Explorer SE that he bought on a flee market..The detector is "booting" normally but it has a lot of erratic sounds,i must admit i have zero experience at Minelab's...

Taking a closer look found the cables on the coil side broken and with duct tape...Searching the web i found the original "spiral cable" that connects the coin to the detector...little pricey..

I took measurements of the coil resistance and one coil windings had 2 different values.One coil 6.3 Ohms and other coil 1.8 Ohms should it be that way?

I took RG171 and soldered 2 separate wires for the two separate coils. Wired and soldered as it was.

When i open the cover to check the connector for continuity i saw a transistor (Q504) on the power supply board near the speaker connector that has been replaced..The one on the detector now id the BC337,is this the right one?




Re: Explorer SE with Excelerator Eq2 Pro 14" Coil
Posted by: mushaba
Date: April 01, 2019 11:15AM
No one? Does by any chance know what where the original resistivity-inductance of the original coil?

I'll try to dig mine out of storage and measure...N/T
Posted by: Chris(SoCenWI)
Date: April 02, 2019 09:49AM

(This message does not contain any text.)


Re: I'll try to dig mine out of storage and measure...
Posted by: mushaba
Date: April 02, 2019 11:31AM
Thanks a lot!That would be helpfull:clapping:

Sorry, only registered users may post in this forum.

Click here to login